Sitemizde şuan toplam 2514 film bulunmaktadır.

Adile Naşit Biyografisi

Adile Naşit Kimdir?

Adile Naşit

Adile Naşit

Doğum- Ölüm Tarihi: 17 Haziran 1930 – 11 Aralık 1987

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Biyografisi:

Adile Naşit ya da gerçek adıyla Adela Özcan, Türk sinema oyuncusu, tiyatrocu ve televizyon sunucusu.

Tiyatrocu bir aileden gelen Adile Naşit’in babası komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi de tiyatro oyuncusu Amelya Hanım’dır. Amelya hanım, anne tarafından Ermeni, baba tarafından Rum’dur.Dedesi Kemani Yorgo Efendi, anneannesi ise, zamanının meşhur kantocularından olup, lakabı Küçük Verjin dir. Ağabeyi Selim Naşit ve 1950’de evlendiği ilk eşi Ziya Keskiner de tiyatro sanatçısıdır. Adile Naşit eşi Ziya Keskiner’in Temmuz 1982’deki ölümünden sonra 16 Eylül 1983 tarihinde Cemal İnce (1928-2015) ile gizlice evlendi.

Adile Naşit, 16 yaşındaki oğlu Ahmet’i 16 Haziran 1966 tarihinde kaybetmiştir. Kalbi delik olan Ahmet’in kalp ameliyatı başarılı geçmesine rağmen sonrasında fenalaşarak komaya girmiş ve kurtarılamamıştır.

Sinema dünyasında, Rıfat Ilgaz’ın ünlü eseri Hababam Sınıfı’ndan uyarlanan filmlerdeki müstahdem Hafize Ana rolü ile olduğu kadar, Münir Özkul ile karşılıklı oynadığı filmlerdeki “Anne” rolleriyle de ünlenen Adile Naşit, 11 Aralık 1987’de doğduğu şehir olan İstanbul’da 57 yaşındayken bağırsak kanseri sonucu yaşamını yitirmiştir. Cenaze töreni 13 Aralık 1987 tarihinde Şişli Camii’nde düzenlendi. Öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığına defnedilmiştir. İstanbul Karacaahmet mezarlığında ilk eşi Ziya Keskiner ve oğlu Ahmet Keskiner (1951-1966) birlikte yatmaktadır.

Oyunlarında ve sinema filmlerindeki anne tiplemesi, kendine has üslûbu ve kahkahası onu Türkiye Sineması’nın unutulmaz isimleri arasına yerleştirmiştir. Adile Naşit canlandırdığı anne karakterleri nedeniyle 1985 yılında Yılın Annesi seçilmiştir.

Tiyatroya başlayışı

Babası öldükten sonra okulunu bırakan Adile Naşit 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu’na girdi. Halide Pişkin’in grubunda “Herşeyden Biraz” oyunu ile İstanbul turnesine çıkan Adile Naşit sonradan Muammer Karaca’nın tiyatrosuna girdi. 1948-1951 arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta çalıştı. Sonradan 1954’te döndüğü Muammer Karaca tiyatrosunda 1960’a kadar çalıştı. 1961’de eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit Özcan ile birlikte kurdukları Naşit Tiyatrosu dağıldıktan sonra, 1963’ten 1975’e kadar “Gazanfer Özcan – Gönül Ülkü” tiyatrosunda çalıştı. Tiyatro oyunlarının yanı sıra Hisseli Harikalar Kumpanyası, Neşe-i Muhabbet, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikallerde beğeni topladı.

Sinema kariyeri

Sinemaya girişi 1947 yılında Seyfi Havaeri’nin yönettiği Yara filmiyle olmuştur, ancak 1970’lerde filmlerde yoğun olarak rol almaya başlamıştır. 1976’da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Hababam Sınıfı film serisindeki rolüyle büyük beğeni kazandı. 1978’de Uluslararası Sanat Gösterileri’nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı. Daha çok Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet’in çektiği güldürü filmlerinde oynamıştır.

Masalcı Teyze

Tek çocuğu Ahmet’i kaybettikten sonra iyice çocuklara yöneldi. Masalcı Teyze; TRT’de 1980 yılında TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengün’ün (1946-2003) yapımcısı olduğu Uykudan Önce isimli çocuk programıyla birlikte masalcı teyze diye anılmaya başladı. Masal ve öykü anlattığı bu program tek kanallı televizyon döneminde çocuklar tarafından büyük ilgi görmüştür.

Adile Naşit,Adile Naşit biyografisi,Adile Naşit hayatı,Adile Naşit kimdir,Adile Naşit filmleri,Adile Naşit resimleri,Adile Naşit habababm sınıfı.

Bilinen yapımları

Hababam Sinifi Sinifta KaldiHababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975)Hafize Ana
Sahte diplomalarla Mahmut Hoca’yı kandıran “Hababam Sınıfı” yine sınıfta kalmış ve Çamlıca Lisesi’ne geri dönmüştür. Yaşları bayağı ilerleyen öğrencilerin arasındaki 25 yaşındaki Ferit, baba olmuş ve mecburen bebeğini liseye getirmiştir. Peki bu bebek bir lisede nasıl kalabilecektir?
Tosun PasaTosun Paşa (1976)Tellioglu Adile
Olay XIX. yy Mısır’ında geçer. Tellioğuları ve Seferoğulları adlı iki aile, İskenderiye’nin en değerli yeri olan Yeşil Vadi için birbirleriyle kıyasıya bir mücadeleye girerler. Vadinin kime ait olduğuna devlet görevlileri de karar veremezler ve Tellioğuları ve Seferoğulları aileleri Yeşil Vadi’yi ele geçirmek için İskenderiye’nin en büyük devlet memuru olan Daver Bey’in kızı Leyla’yı (Müjde Ar) almak için kıyasıya bir mücadeleye girerler. Daver Bey Leyla’yı Seferoğullarına vermeye karar verir. Bu durumda Tellioğulları daha büyük bir torpil için evin uşağı olan Şaban’ı (Kemal Sunal) Kahire sarayının en rütbeli ve en cevval paşası olan Tosun Paşa olarak tanıtırlar.
Tosun Paşa kılığındaki Şaban Tellioğullarının en büyük oğlu Lütfü’nün (Şener Şen) yakın arkadaşı gibi davranıp, Yeşil Vadi ve Daver Bey’in kızı Leyla’yı Tellioğullarına kazandıracağına Leyla’ya kendisi aşık olur ve herşeyi eline yüzüne bulaştırır. Sonuçta işler Arap saçına döner ve gerçek Tosun Paşa, Kahire sarayından gelir. Gerçek Tosun Paşa ,Yeşil Vadiye el koyar ve Daver Bey’in kızınıda alır. Neticede bu olaydan ötürü kellelerini bile zor kurtaran Tellioğulları ve Seferoğulları hayatta kaldıklarına bile şükreder bir hale gelirler. Herkesin gözünde suçlu Şaban olur ve film biter.

Kibar FeyzoKibar Feyzo (1978)Mother of Feyzo

Feyzo askerden döndükten sonra Gülo’ya talip olur. Köyde Gülo’ya başka talipler olduğu için babası başlık parasını açık arttırmaya koyar. Ve on bin peşin, on bin senet karşılığı Gülo, Feyzo’nun üstünde kalır. Feyzo borcunu ödemek için kente gidip çalışmaya başlar. Kentten her dönüşünde köylülere artık şehirlerde ağalık düzeninin olmadığını, başlık parasının kalktığını anlatarak ağaya karşı cephe oluşturur. Filmin çekimleri Hatay-Reyhanlı’nın Harran köyünde yapılmıştır.
Neseli günlerNeşeli Günler (1978)Saadet
Neşeli Günler, 1978 yapımı bir Türk filmidir. Senaryosunu Sadık Şendil’in yazdığı filmin yönetmeni Orhan Aksoy’dur. Başrollerini, Türk sinemasının iki büyük emektarı Münir Özkul ve Adile Naşit’in turşucu rolünde oynadığı film, geçimsiz bir çiftin ayrılmasını ve gelişen olayları komik bir dille anlatmaktadır. Filmin bir diğer önemli ismi ise Ziya rolüyle müthiş bir performans gösteren Şener Şen’dir. Oyuncu kadrosunun kalitesi ve sevilen senaryosu ile 1970’li yıllardaki başarılı Türk komedi filmleri arasında yerini almıştır.
Kazım Efendi (Münir Özkul) ve Saadet Hanım (Adile Naşit) turşuculuk yapan kendi hallerinde bir çifttir. 6 çocuklarıyla birlikte yaşamlarını sürdürmektedirler. Sürekli olarak turşu suyu yüzünden kavga etmektedirler. Bir gün yine evde bu yüzden tartışmaya başlarlar. Tartışma büyür. Sonunda Kazım Efendi üç çocuğunu da alır ve evi terk eder. Saadet Hanım diğer üç çocuğu alır. Yıllar sonra ayrılan kardeşler tesadüf eseri birbirlerini bulurlar ve bir araya gelmek isterler. Ancak yıllardır anne ve babaları dargın olduğu için bu o kadar da kolay olmayacaktır.

Filmografisi

Televizyon Dizileri
  • Uykudan Önce
  • Kuruntu Ailesi (1986)
Filmleri
  • Yara (1947)
  • Lüküs Hayat (1950)
  • Kahpe Kurşun (1957) Rebiş
  • Abbas Yolcu (1959) Madam
  • Vur Patlasın Çal Oynasın (1970)
  • Beyoğlu Güzeli (1971) Madam
  • Sev Kardeşim (1972) Mesude
  • Oh Olsun (1973) Ferit’in Annesi
  • Canım Kardeşim (1973) Öğretmen
  • Salak Milyoner (1974) Mesude
  • Aç Gözünü Mehmet (1974)
  • Gariban (1974) Hizmetçi Külyutmaz Mualla
  • Hasret (1974) Sakat kızın Annesi
  • Yüz Liraya Evlenilmez (1974) Behice Hala
  • Mavi Boncuk (1974) Mıstık’ın Annesi
  • Gece Kuşu Zehra (1975) Hacer
  • Minik Cadı (1975) Babaanne
  • Ah Nerede (1975) Huriye
  • Çapkın Hırsız (1975) Binnaz
  • Hanzo (1975) Şükriye
  • İşte Hayat (1975) Makbule
  • Delisin (1975) Didar
  • Bitirimler Sınıfı (1975) Zehra Anne
  • Şehvet Kurbanı Şevket (1975) Mahmure
  • Plaj Horozu (1975)
  • Haydi Gençlik Hop Hop (1975)
  • Pembe Panter (1975) Hafize
  • Sevgili Halam (1975) Sevgili Hala
  • Televizyon Çocuğu (1975) Hüsniye
  • Bizim Aile: Merhaba (1975) Melek
  • Hababam Sınıfı (1975) Hafize Ana
  • Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975) Hafize Ana
  • Süt Kardeşler (1976) Melek
  • Ne Umduk Ne Bulduk (1976) Fatma
  • Hababam Sınıfı Uyanıyor (1976) Hafize Ana
  • İşte Hayat (1976) Makbule
  • Gel Barışalım (1976) Adile Turşucuoğlu
  • Ah Dede Vah Dede (1976)
  • Aile Şerefi (1976) Emine
  • Tosun Paşa (1976) Adile Hanım
  • Şabanoğlu Şaban (1977) Hala/Tavuk Teyze
  • Sakar Şakir (1977) Fatma
  • Gülen Gözler (1977) Nezaket
  • Hababam Sınıfı Tatilde (1977) Hafize Ana
  • Kibar Feyzo (1978) Sakine Ana
  • Sultan (1978) Ebe Hatice
  • Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor (1978) Hafize Ana
  • Neşeli Günler (1978) Saadet
  • Köşe Kapmaca (1979) Fazilet
  • Vah Başımıza Gelenler (1979) Fazilet Abla
  • Doktor (1979) Hatice
  • Erkek Güzeli Sefil Bilo (1979) Sultan
  • Ne Olacak Şimdi (1979) Orhan’ın Annesi
  • İbişo (1980) Ağa
  • Renkli Dünya (1980) Fatma
  • Huzurum Kalmadı (1980) Adile
  • Beş Parasız Adam (1980)
  • Davaro (1981) Hamo
  • Gırgıriye (1981) Zekiye
  • Gırgıriyede Şenlik Var (1981) Zekiye
  • Şaka Yapma (1981) Adile
  • Bizim Sokak (1981) Cazgır Naciye
  • Hababam Sınıfı Güle Güle (1981) Hafize Ana
  • Şabancık (1981) Adile
  • Deliler Koğuşu (1981)
  • Talih Kuşu (1982) Adile Güney
  • Görgüsüzler (1982) Halime
  • Buyurun Cümbüşe (1982)
  • Adile Teyze (1982) Adile Teyze
  • Şıngırdak Şadiye (1982) Güllü
  • Şaşkın Ördek (1983) Meryem
  • Gırgıriyede Büyük Seçim (1984) Zekiye
  • Şabaniye (1984) Hatice
  • Namuslu (1984) Anne
  • Şaban Pabucu Yarım (1985) Adile
  • Satmışım Anasını (1985) Adile
  • Ağa Bacı (1986) Ağa Bacı
  • Kiralık Ev (1986) Hayriye
  • Hayroş (1986)
  • Yaygara (1986)
  • Kuzucuklarım (1986) Adile
  • Milyarder (1986) Boncuk Sultan
  • Aile Pansiyonu (1987) Saliha
Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları
  • Herşeyden Biraz
  • Lüküs Hayat
Diğer Kaynaklar:

BeyazPerde

Wikipedia TR

IMDB

Turkcealtyazi.org

filmizlicem.com